Міністерство охорони здоров’я України ділиться рекомендаціями щодо харчування дітей, які навчаються онлайн, адже відповідальність за режим харчування “на перервах” лягає на плечі батьків.
Поради від Олега Швеця, президента Асоціації дієтологів України, консультанта з громадського здоров’я МОЗ України, міністерство опублікувало на своєму сайті.
У МОЗ кажуть, що ці рекомендації базуються на сучасних принципах науки про харчування та кращій міжнародній практиці, які стали підґрунтям для реформи шкільного харчування в Україні.
У темі харчування школярів фахівці виокремлюють кілька найважливіших аспектів:
- Режим харчування:
- необхідно узгодити з адміністрацією школи і класним керівником час і тривалість перерв на другий сніданок (між 10:00 та 11:00, 20 хв) та обід (між 13:00 та 14:00, 25-30 хв);
- спланувати час на три стандартні прийоми їжі й один-два перекуси протягом дня, враховуючи час на розігрівання страв.
- Питний режим:
- чиста питна вода має бути постійно доступною, потреба в ній визначається відчуттям спраги;
- у разі значних і тривалих фізичних навантажень потрібний більший об’єм води;
- потрібно контролювати помірність споживання гарячих напоїв (бажано без цукру), а фруктовий сік обмежити 200 мл на день.
- Низку продуктів дітям і підліткам необхідно споживати регулярно:
- овочі (крім картоплі): свіжі, приготовлені – морожені або консервовані (без значного вмісту солі) – по 100 г на кожен основний прийом їжі тричі на день;
- такою самою має бути кількість фруктів або ягід (крім свіжих сезонних, можна додавати сушені, морожені, а також консервовані без великого вмісту цукру);
- цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби) і бобові (150 г для молодших школярів, 200 г – для старшокласників);
- три порції молочних продуктів та 1 яйце щоденно;
- рибу (бажано жирну морську) і м’ясо птиці – два-три рази на тиждень;
- червоне м’ясо (один-два рази на тиждень).
- Перекуси мають бути корисними:
- овочі (наприклад, морквяні палички);
- фрукти;
- сушені фрукти і ягоди;
- горіхи та насіння;
- цільнозернові крекери.
- Солодощі:
- за рекомендаціями ВООЗ, оптимальна кількість цукру – 25 г на день;
- десерти в раціоні дітей та підлітків мають становити менше ніж 10 % від загальної добової калорійності.
- Сіль:
- для дітей молодшого шкільного віку – до 3 г;
- для старших школярів – до 5 г на день;
- потрібно пам’ятати, що основну частину солі школярі споживають у складі перероблених харчових продуктів (хліб, м’ясні вироби, снеки, сир, консерви, соуси).